Firma powstała z zamiłowania do tradycyjnej produkcji wędliniarskiej. Firma z pasją! Wędliny przez nas wytwarzane, robione są ręcznie, według tradycyjnych receptur i w 100% z mięsa.
Masarnia wytwarza wędliny tradycyjne w 100% z mięsa, robione ręcznie, według staropolskich receptur, bez konserwantów, wędzone naturalnie – dymem z drewna drzew liściastych, który nadaje intensywny aromat i w sposób naturalny je konserwuje. Marynaty – solanki sporządzamy na bazie soli peklującej z dodatkiem wywaru z ziela angielskiego i liścia laurowego. Nie stosujemy żadnych chemicznych dodatków mających na celu zwiększenie wydajności produktów. Z 1 kg surowca mięsnego zyskujemy około 0,7 kg gotowego wyrobu. Wędzimy w wędzarniach zbudowanych z czerwonej cegły szamotowej nad paleniskami.
Surowiec uzyskujemy z tuczników pochodzących z lokalnych gospodarstw, które w hodowli przestrzegają dobrostanu zwierząt i Zasad Dobrej Praktyki Hodowlanej, a trzoda karmiona jest paszami bez GMO. Rolnicy od których kupujemy trzodę posiadają certyfikat potwierdzający wysoką jakość kulinarną świń. Oprócz wyrobu wędlin prowadzimy własny rozbiór mięsa wieprzowego i wołowego.
Jesteśmy członkiem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oddział Mazowiecki. Otrzymaliśmy certyfikat „Jakość Tradycja” – Pierwszego Polskiego Systemu Jakości Żywności – za produkt Szynka Szlachetna.
Co Nas wyróżnia:
– lokalne pochodzenie surowca
– starannie dobrany surowiec o najwyższej klasie mięsności systemu EUROP
– naturalny skład wyrobu oparty tylko na soli peklującej
– ręczna metoda wytwarzania
– wysokie walory zdrowotne produktu (brak chemii i konserwantów)
– produkcja jest prowadzona w małej, rodzinnej, lokalnej przetwórni.
Zapewne szukałeś parówek z dużą zawartością mięsa? To już znalazłeś!
Prawdziwe mięso, 98,6%
Pełnowartościowe składniki
Naturalne przyprawy
Naturalna, jadalna osłonka
Tradycyjnie podwędzane
Nasze naturalne parówki wypadają lepiej niż niejedna wędzonka!